Optiek Neujens
  • Mijn Verhaal
  • Afspraak
  • BRILLEN
    • Monturen
    • Brilglazen
    • Folder 2020
  • Lenzen
    • ILENS webshop
  • Optometrie
  • Webshop
  • Blog
  • Hoortoestellen
  • Contact

9/20/2019

Alles over oogkleur

0 Reacties

Read Now
 
Foto
Krijgt het kindje blauwe, groene, grijze of bruine ogen? Aanstaande ouders fantaseren graag over de oogkleur van hun toekomstige spruit. Krijgt hij/zij de donkere kijkers van mama of de blauwe pretogen van papa? Deze vraag is lastiger te beantwoorden dan vroeger werd gedacht. Het is namelijk niet simpelweg een combinatie van een dominant en een recessief gen van de (voor)ouders dat de toekomstige oogkleur bepaalt. In principe kan elke ouder een kind krijgen met iedere oogkleur!
Wat is oogkleur?Oogkleur (of eigenlijk de kleur van de iris) wordt bepaald door de hoeveelheid melanine in de achterkant van de iris (het iris-pigmentepitheel), de melanine-inhoud aan de voorzijde van de iris (in het irisstroma) en de dichtheid van de cellen van het stroma. Er zijn bij mensen twee typen melanine die de oogkleur bepalen: eumelanine en feomelanine. Deze pigmenten bepalen ook de kleur van de huid en het haar. Eumelanine is een bruin-zwart pigment en verantwoordelijk voor bruin en zwart haar, feomelanine is een rood pigment en domineert bij rood en blond haar.

Genetica van de oogkleurDe genetica van oogkleur is zo complex dat overerving niet gemakkelijk één op één te duiden is. Het is wel zo dat twee genen (gelegen op chromosoom 15) verreweg het meest verantwoordelijk zijn voor het verschil tussen blauwe en bruine ogen. Het gen OCA2 veroorzaakt voor 75% het verschil tussen blauwe en bruine ogen en het gen HERC2 stuurt aan hoeveel melanine door het gen OCA2 wordt aangemaakt. De hoeveelheid melanine in de iris bepaalt uiteindelijk, samen met de verstrooiing van het licht, de oogkleur.
Het blijft dus afwachten welke oogkleur een kindje krijgt, zelfs na de geboorte nog 3 jaar! Na een jaar of drie is de oogkleur namelijk pas definitief (hoewel er vaak wel kleine veranderingen ontstaan).
De hoeveelheid melanine in de iris bepaalt uiteindelijk, samen met de verstrooiing van het licht, de oogkleur.

Wist je deze vijf feitjes al over oogkleur?
  1. Er zijn helemaal geen groene of blauwe pigmenten in de menselijke iris of oculaire vloeistof aanwezig (zoals hierboven uitgelegd wordt de kleur enkel bepaald door melanine pigmenten). Dat ogen blauw of groen kunnen zijn, komt door de verstrooiing van licht in het stroma. De oogkleur is dus afhankelijk van het licht, vooral bij ogen die weinig pigment bevatten.

  2. De oogkleur verandert door zonlicht, net als bij de huid. Lichte ogen worden donkerder door zonlicht of krijgen bruine vlekjes. In perioden van minder zonlicht, zoals in de winter, worden de ogen weer de oorspronkelijke kleur.

  3. Groen is de meest zeldzame oogkleur en komt het meeste voor in het Midden-Oosten, Saoedi-Arabië, Iran, Turkije, Pakistan en India.

  4. Blauwe ogen zijn waarschijnlijk het gevolg van een gen mutatie die tussen de 6000 en 10000 jaar geleden plaats heeft gevonden ten noordoosten van de Zwarte Zee, aldus een Deens onderzoek. Dat zou kunnen betekenen dat alle mensen met blauwe ogen dezelfde voorouder hebben.

  5. Lichte ogen zijn gevoeliger voor zonlicht dan donkere ogen. Bij blauwe, lichtgrijze en groene ogen komt er meer licht door de iris heen dat de zenuwcellen achterin het oog prikkelt. Mensen met lichte ogen hebben daardoor meer last van fel licht dan mensen met donkere ogen.

Share

0 Reacties

9/19/2019

Verzien of bijziend? That's the question..

0 Reacties

Read Now
 
Dat is toch de vraag die het meeste gesteld word : ben ik nu bijziend of verziend? 
Als je in de verte niet scherp kan zien dan ben je BIJZIEND of myoop. Je oog is dan eigenlijk te lang waardoor het  scherpe beeld voor je netvlies afgebeeld wordt. Een steeds meer myoop oog wordt dus ook steeds langer ! Hier ga ik in een volgende blogpost graag nog wat verder op in want hier zijn ook gevolgen op langere termijn aan verbonden.
Als je vooral dichtbij niet scherp kan zien of hoofdpijn krijgt na lang kijken, dan ben je waarschijnlijk VERZIEND of hypermetroop. Je oog is wat te kort en het beeld komt achter je netvlies terecht. Je kan deze fout zelf wat corrigeren door je ooglens altijd op te spannen, maar dit wordt na een tijd vermoeiend, vandaar de hoofdpijn.
Als je een vrij hoge sterkte hebt trouwens, kan je als verziende zowel dichtbij als veraf niet goed meer scherpstellen, en als bijziende kan je enkel heel kort nog maar scherpe beelden zien.

Heb je zelf moeite met je kijkcomfort? Kom dan gerust eens langs. Ik meet je oogsterkte met veel plezier, wel liefst na afspraak. Zo hebben we de tijd om je probleem echt exact te vinden.
Foto

Share

0 Reacties

9/10/2019

Amsler Rooster

0 Reacties

Read Now
 
Je kan bij mij altijd terecht om je oogsterkte te laten nameten. Ben je ouder dan 40 jaar dan zal ik je zeker een sterke aanbeveling geven om voor je ooggezondheid ook even langs de oogarts te gaan. 
Je oogdruk wordt hier bijvoorbeeld nauwkeurig opgevolgd, maar ook de toestand van je netvlies achteraan in je oog. Dit is als het ware het scherm waarop al je beelden in je oog geprojecteerd worden. Is je scherm vervormd? Dan zal ook je zicht vervormen. Maar dat heb je niet altijd zelf in de gaten. Vandaar dat een controle toch echt nodig blijft.

Vandaag vertel ik je graag wat meer over het Amsler Rooster. Met deze tool kan je, tussen de visite's aan de oogarts, zelf ook opvolgen of je netvlies nog doet wat het hoort te doen. Het ziektebeeld dat je zo opspoort noemt Macula Degeneratie en door de veroudering van de bevolking komt deze jammer genoeg echt meer en meer voor. De kans is dus groot dat je misschien wel iemand in je familie hebt met deze aandoening. Als je netvlies eenmaal degenereert (veroudert) is er geen geneesmiddel beschikbaar dat de schade ongedaan maakt, enkel procedures die de achteruitgang kunnen vertragen. Daarom is het belangrijk om dus zelf ook na te kijken tussen de visite's door dat er geen plotse veranderingen zijn. Maar hoe moet je dat rooster gebruiken?

Test beide ogen apart. Hou je bril op of je lenzen in (je correctie voor nabij en lezen dus) en dek 1 oog af.
Kijk naar de stip in het midden van het rooster. Terwijl je naar de stip blijft kijken, check je of alle lijnen rond de stip recht lopen. 
Ontbreekt het centrale deel? Lijken delen van het rooster kleiner of groter? Zijn er golvende of gebogen lijnen? Ontbreekt er een deel van het rooster? Is er schadum op de vakjes?
Als je op 1 van deze vragen ja moet antwoorden, contacteer dan je oogarts voor verder onderzoek.
Foto
zo ziet een normaal amsler grid eruit
Foto
zie je gaten of vervormingen ? bel dan even je oogarts op

Share

0 Reacties
Details

      Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogartikelen, nieuwtjes of promoties? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief :

    Abonneren op nieuwsbrief

    RSS-feed

    Auteur

    Carolien Neujens : optometriste, opticien, contactlensspecialiste met passie voor het beroep in al zijn facetten

    Archieven

    November 2020
    April 2020
    Maart 2020
    December 2019
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019

    Categorieën

    Alles
    Bijziend
    Macula Degeneratie
    Myopie
    Netvliesloslating
    Oogmetingen
    Oogziekten
    Verziend
    Zelftest

    RSS-feed

A face is like a work of art, it deserves a great frame


Openingsuren

M-D-W      9u-12u  &  13u30-18u
Dond         gesloten
Vrijdag      9u-12u  &  13u30-19u
Zaterd      9u-16u

Telefoon

03 464 09 06

Email

info@ocn.be
O.C.N. bvba
BTW BE 0860 407 222

  • Mijn Verhaal
  • Afspraak
  • BRILLEN
    • Monturen
    • Brilglazen
    • Folder 2020
  • Lenzen
    • ILENS webshop
  • Optometrie
  • Webshop
  • Blog
  • Hoortoestellen
  • Contact